Saraybosna gezisi özellikle Türklerin son yıllarda en çok rağbet gösterdiği gezilerin başında geliyor. Balkanların en güzel şehirlerinden olan Saraybosna birçok turizm firmasının tur düzenlediği şehirlerden biri. Osmanlı‘nın uzun yıllar hüküm sürdüğü bu topraklar günümüzde birçok farklı milletten, farklı dinlere mensup insanı bir arada tutuyor. Bu yönüyle şehir hem Balkanlardaki Osmanlı eserlerini görmek isteyenler için hem de farklı milletlerin bir aradaki yaşamlarını gözlemlemek isteyen gezginler için çok güzel bir gezi rotası.
Dilerseniz konaklama hakkında önemli bilgileri ve otel tavsiyelerimi Saraybosna Otel Tavsiyeleri makalemizden okuyabilirsiniz.
Saraybosna, Balkan turlarının vazgeçilmez adresi. Şehre bu turlara katılarak gidebileceğiniz gibi bireysel olarak da gidebilirsiniz. Üstelik konaklamanın ucuz olduğu kente düzenlenen indirimli uçak seferlerini yakalarsanız çok daha ekonomik ve zevkli bir gezi düzenleme şansınız var. Saraybosna’ya ister bireysel isterseniz de tur ile gidiyor olun gezi öncesinde yapacağınız ufak bir araştırma ile gezinizin çok daha zevkli geçmesini sağlayabilirsiniz. Başta Saraybosna Gezisi Hakkında Bilgiler sayfası olmak üzere eğlenceli bir Saraybosna gezisi için ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri Saraybosna Gezi Rehberi sayfalarında bulabilirsiniz.
Saraybosna Hakkında Bilgiler
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna yaklaşık 450.000 nüfusa sahip bu şehir Avrupa’nın tarih ve kültür açısından en zengin kentlerinden biridir. Öyle ki Saraybosna Batı ve Roma İmparatorluğu’nun ayrıldığı, Katolik, Ortodoks ve Osmanlı’nın buluştuğu bir yerdir. Uygarlıkların buluştuğu bu yerde uzunca bir süre barış ve hoşgörü aranmıştır.
Saraybosna çok büyük bir şehir değildir. Fakat çoğu zaman kalabalık ve işle bir yerdir. Şehrin en önemli özelliklerinden biri İslamiyet, Ortodoks, Katolizm ve Musevilik inançlarını yüzyıllardır aynı ortamda hoşgörü çerçevesinde barındırabilmesidir.
Saraybosna’yı yakın geçmişte her açıdan en çok etkileyen olay 1992–1995 yılları arasında yaşanan Yugoslav Savaşları kaynakları zararlardır. Sonrasında şehirde iyileştirme çalışmaları yapılmış ve günümüzdeki görünümüne kavuşturulmuştur. Günümüzde Saraybosna’da Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar bir arada yaşamaktadır. Şehir, Avrupa’da çok kültürlülüğün görülebileceği yerlerin başında gelmektedir. Güvenli bir şehir olan Saraybosna oldukça popüler turistik bir kenttir. Dünyada en çok ziyaret edilen ilk 10 şehir arasındadır. 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday gösterilmiştir.
Saraybosna gezisi
Saraybosna Tarihi, Bosna Savaşı ve Kuşatma Yılları
Saraybosna tarihi köklü bir geçmişe sahip olsa da dünya sahnesinde hatırlanmasını sağlayan en önemli olay hiç kuşkusuz 1992’de başlayan Bosna Savaşı ve Kuşatması’dır. Bunun dışında Saraybosna tarihindeki diğer iki temel olay olarak Ferdinand’ın suikastı ile I. Dünya Savaşı’nın başlangıcı ve 1984 Kış Olimpiyatları’dır.
Saraybosna’daki ilk yerleşimin neolitik dönemlerde yapıldığı düşünülmektedir. “Saraybosna” ismi Türkçe “Saray ovası”ndan gelir. Saraybosna’da Osmanlı izleri oldukça yoğun olarak görülmektedir. Yaklaşık 500 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan Saraybosna bu dönemlerde kültür ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Şehir İsa Bey tarafından kurulsa da Gazi Hüsrev Bey tarafından günümüzdeki halinin temelleri atılmıştır.
Gazi Hüsrev Bey döneminde şehirdeki birçok mimari yapı inşa edilmiştir. Gazi Hüsrev Bey Camii, Tsar Camii ve diğer birçok cami bu dönemde yapılmıştır. Bu dönemde inşa edilen diğer yapılar arasında şehir kütüphanesi, saat kulesi, medrese ve diğer önemli birçok yapı bulunmaktadır. Gazi Hüsrev Bey’in türbesi kendi adını taşıyan caminin bahçesinde bulunmaktadır.
Uzun süreli Osmanlı hakimiyetinden sonra Avusturya – Macaristan İmparatorluğu 1878–1918 yılları arasında Bosna’ya hakim olmuştur. Bu süreç şehri kültür, mimari, din gibi birçok farklı açılardan etkilemiştir. Bu dönem ayrıca Saraybosna’ya Avrupai bir hava kazandırmıştır. I. Dünya Savaşı ile birlikte Avusturya – Macaristan hakimiyeti sona ermiştir. Yugoslavya adı altında Sırplar, Bosnalılar, Hırvatlar bir arada yaşamaya başlamıştır. II. Dünya Savaşı döneminde ise Naziler Yugoslavya’yı işgal etmiş ve Saraybosna’yı bombalamıştır. Josip Broz Titoliderliğindeki Yugoslav Partisi 6 Nisan 1945 tarihinde Yugoslavya’nın yenilenmesini ve Saraybosna’nın önemli bir merkez olmasını sağlamıştır.
Bosna Savaşı Saraybosna Kuşatması
Saraybosna kuşatması modern tarihteki en uzun süreli kuşatmadır. 1992 – 1996 yılların arasında meydana gelen bu kuşatma Sırp ve Yugoslav Cumhuriyeti tarafından idame ettirilen Sırp askerleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu kuşatma Bosna Savaşı sırasında Hırvat, Yugoslav, Bosna Sırp güçleri arasında yaşanmıştır. Saraybosna kuşatması sırasın yaklaşık 12.000 insanın öldürüldüğü ve 50.000 kadar kişinin de yaralandığı bilinmektedir. Bu kişilerin %85’i sivildir. Yaşanan kuşatma sonucunda nüfusun %64 oranında düştüğü oldukça acı bir gerçektir.
Saraybosna Savaşı
Savaş Başlangıcı
Savaş başlamadan önce Karadzic’in Müslümanlar ile ilgili şu söylemi tüm dünyada bilinir: “Saraybosna etrafında 20.000 tane Sırp askeri vardır ve burası 300.000 Müslüman’a mezar olacaktır. 300.000 – 400.000 Sırp askeri adına konuşuyorum. Anlamıyorlar, fakat her yerde kan olacak ve Müslümanlar yok edilecek.” Bu söylemden birkaç gün sonra harekete geçilmiştir.
Savaşın başlangıcı Sırplar ve Boşnaklar arasında yaşanmıştır. Bir Sırp düğününde 1992 yılında ve referandumun ilk gününde damadın babası Sırp Nikola Gardovic’in öldürülmesinin politik olaylarla ilişkilendirilmesi her şeyi ateşlemiştir. Mart 1992’de Saraybosna’da barikatlar ve kontrol noktaları kurulmuştur. Bağımsızlığın ilan edildiği 5 Nisan günü çatışmalar başlamıştır. İlk olarak öldürülen Suada Dilberovic ve Olga Sucic Saraybosna kuşatmasının ilk kurbanları olarak bilinir. Nisan ayının sonlarına doğru kuşatma iyice ateşli hale gelmiştir.
Şehri Savunma Çabaları
Savaşa doğru ilerleyen günlerde JNA güçleri şehirdeki tepelere konuşlanmaya başlamıştır. Nisan 1992’de Bosna hükumeti Yugoslavya’dan bu güçleri geri çekmesini talep etmiştir. Sırp hükumetinin başında olan Milosevic Bosna sınırı dışında yayılan bu güçleri geri çekmeyi kabul etmiştir. Bu Sırp güçleri VRS’ye dönüşmüştür ve sonrasında bağımsızlıklarını ilan ederek Bosna’dan ayrılmışlardır. 2 Mayıs 1992 tarihinde şehrin Bosna Sırp güçleri tarafından resmi olarak ablukaya alındığı açıklanmıştır. Şehre giden ana yollar kapatılmış, ilaç ve gıda girişi engellenmiştir. Su ve elektrik kesintileri yaşanmıştır. Şehirde yer alan Sırp güçlerinin durumu Bosnalılardan daha iyi hale getirilmiştir.
Bosna Savaşı
Saraybosna Kuşatması
1992 yılının sonları ve 1993 yılının ilk yarısı Saraybosna kuşatmasının en yoğun olduğu dönemlerdir. Şehirdeki birçok askeri nokta Sırplar tarafından kontrol edilir hale gelmiştir. Keskin nişancılar tüm şehirde yaygın hale gelmiştir. Bazı caddelerden keskin nişancılar nedeniyle geçmek o kadar zor hale gelmiştir ki bunların hangi yollar olduğu hakkında halk bilgilendirilmeye çalışılmıştır.
1993 yılında tamamlanan Saraybosna Tüneli şehre yardım gelmesine olanak sağlarken insan geçişine de izin vermiştir. Bu tünelin Saraybosna’yı kurtardığı söylenmektedir. Fakat yine de 1995 yılında durum oldukça vahim hale gelmiştir. Şehirde sadece 5 tank ve sayılı mühimmat kalmıştır. Sivil halk içerisinde yaşanan dram tüm dünyanın dikkatini çekse de devam etmiştir. 1993 yılında bir futbol maçında 15 kişinin öldürülüp 80 kişinin yaralanması, aynı yıl 12 kişinin su sırasında beklerken öldürülmesi, 1994 yılında bir Pazar yerinde 68 sivilin öldürülüp 200 kişinin yaralanması tarihin en kanlı olaylarından sayılır.
Tüm bu olaylar yaşanırken Bosna halkı umutlarını Birleşmiş Milletlere bağlamıştır. 1992 yılında Fransız başbakanı François Mitterrand’ın ziyareti insanları umutlandırsa da çalışmalar hep sınırlı kalmıştır.
Saraybosna Tarihi
Etnik Temizlik
Sırp güçlerinin kuşatma sırasında etnik temizliği destekleyen kampanyalar düzenlediği bilinmektedir. Müslümanların katline katılmayan Sırpların da vurulması bunu kanıtlar niteliktedir. Srebrenica adı ile bilinen katliam dünya sahnesinde yer alan en kanlı olaylardandır. Saraybosna kuşatması bittikten sonra bile etnik temizlik durumu tartışılmaya devam etmiştir. 2005 yılında Sırp Başbakanı Pero Bukejlovic Bosnalı Müslümanlara katliam uygulandığını kabul etmiştir.
NATO Müdahalesi
1995 yılında Markale’de ikinci kez yaşanan insanlık dramında 37 kişi ölüp 90 kişi yaralanınca NATO olaya müdahale etmeye karar vermiştir. Böylece Sırplar daha yavaş bir şekilde de olsa Bosna’da toprak kaybı yaşamıştır. Şehre uzun bir aradan sonra su ve elektrik verilmiştir. Ekim 1995’te anlaşma sağlanarak barış sağlanmıştır. 29 Şubat 1996 tarihine kadar kuşatmanın sonlandırılacağı ve Sırp güçlerinin şehirden ayrılacağı duyurulmuştur.
Savaş Sonu
Bu dört yıl süresince Saraybosna oldukça zarar görmüştür. I. Dünya Savaşı’ndan sonra tarihin en kanlı olaylarından olan bu kuşatmanın etkileri yıllarca sürmüştür. 2004 yılından sonra şehir yenilenmeye ve toparlanmaya başlamıştır. Fakat ölen ve yaralananların dışında şehri terk eden kişi sayısı 150.000 civarındadır. Maddi zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu düşünülmektedir.
Saraybosna Gülleri
Saraybosna Hava Durumu
Saraybosna Avrupa ve Akdeniz arasında yer aldığı için ikisinde de görülen iklim özelliklerinden etkilenmektedir. Adriyatik Denizi Saraybosna hava durumunu en çok etkileyen faktördür. Bunun dışında etrafının dağlarla kaplı olması kimi zaman bu deniz etkisini değiştirmektedir.
Yıllık ortalama sıcaklık 9.5 derecedir. Saraybosna’da yılın en soğuk ayı – 1.3 derece ile Ocak, en sıcak ayı ise 19.1derece ile Temmuz ayıdır. Saraybosna yılın çoğunda bulutlu olan bir şehirdir. En bulutlu ay %75 oranı ile Aralık, en açık ay ise %37 bulutluluk oranı ile Ağustos’tur. Saraybosna’da yağışlı gün sayısı da fazladır.
Saraybosna Gezisi için En Uygun Zaman
Saraybosna’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız en uygun gezi zamanı olarak ilkbahar ve sonbahar düşünülmektedir. Karasal iklimin etkisinde bulunan bu kentte kış aylarının oldukça soğuk yazların ise bunaltıcı derecede sıcak olduğu günler yaşanabilmektedir. Bu nedenle ılıman bahar ayları gezi zamanı olarak daha uygun görülmektedir.
Vize&Pasaport: Saraybosna gezisi için herhangi bir vizeye ihtiyacınız bulunmuyor. Bosna Hersek vizesiz ziyaret edebileceğimiz ülkeler arasında yer alıyor.
Dil: Ülkede geçerli resmi dil Boşnakça. Hırvatça ve Sırpça da konuşulan diller arasında. Başçarşı gibi Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde Türkçe konuşma şansınız olabiliyor. Turistik yerlerde ise İngilizce konuşan kişilere rastlayabilirsiniz.
Resmi Tatiller
1 ve 2 Ocak (Yılbaşı ve Yeni Yıl – Noel)7 Ocak (Cumhuriyet Günü)9 Ocak (Bağımsızlık Günü)1 ve 2 Mayıs (Zafer Günü)9 Mayıs (Hz. Meryem’in göğe yükselmesi)15 Ağustos (Azizler Günü)1 Kasım (Dayton Anlaşması Günü)21 Kasım, 25 Aralık – Noel, Kurban ve Ramazan Bayramları (Günleri her yıl değişmektedir.)
Para Birimi: Bosna Hersek’in resmi para birimi kısaca BAM olarak adlandırılan Bosna Hersek Markı’dır. Kurlar kabaca; 1 Euro: 2 BAM, 1 Dolar: 1,5 Bam şeklindedir. (Kurlar sürekli değişebilmektedir, bahsedilen rakamlar Haziran 2015 kurlarıdır.) 1998 yılında 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 banknot şeklinde piyasaya sürülen Bosna Markı’na 2002 yılında 200 Mark da eklenmiştir. Bosna Markı, Bosna Hersek Merkez Bankası tarafından basılmaktadır. Bu para birimi ülkenin tamamında geçerlidir. Madeni para ise 5, 10, 20 ve 50 fening şeklinde bulunmaktadır.
Telefon: Bosna Hersek’in ülke telefon kodu +387, Saraybosna’nın şehir kodu ise 33’dür. Yani Türkiye’den Saraybosna’yı arama yapmak için telefon numaranızı +38733 xxx xxx şeklinde çevirmeniz gerekmektedir. Saraybosna’dan Türkiye’yi aramak içinse 00 90 222 555 xx xx şeklinde arama yapabilirsiniz.
Türk Konsolosluğu: Saraybosna Büyükelçiliği, Telefon: +387 33 568 750, Faks: +387 33 267 261,Konsolosluk Çağrı Merkezi +90 312 292 29 29, Adres: Vilsonovo Setaliste bb. 71000 Saraybosna
Hastane & Eczane: Saraybosna’da sağlık hizmetlerinden yararlanmanız gerekirse başvurabileceğiniz yerler şunlardır:
Hospital Koševo: Adres: Bolnička 35, Telefon: 387 33 444 800Medical Emergency: Adres: Kolodvorska 14, Telefon: 387 33 124; 387 33 611 111General Hospital: Adres: Kranjčevićeva 12, Telefon: 387 33 285 100Acil: Adres: Kolodvorska 14, Telefon: 387 33 124; 387 33 611 111
Saraybosna’da yer alan eczanelerden bazıları şunlardır:
Baščaršija: Adres: Obala Kulina bana 14, Telefon: 387 33 272 300Dobrinja: Adres: Salke Lagumdžije 15, Telefon: 387 33 766 380Ilidža: Adres: Emira Bogunića Čarlija 15, Telefon: 387 33 762 180Novo Sarajevo: Adres: Zmaja od Bosne 51, Telefon: 387 33 713 830
Saraybosna’da Gezilecek Yerler
Saraybosna gezilecek yerler konusunda Balkanların en zengin şehirlerinden biri. Şehirde yer alan Osmanlı eserleri dışında birçok önemli yapıyı da gezip görme şansınız var. Başçarşı, Sebil, Gazi Hüsrev Bey Camii, Umut Tüneli, Latin Köprüsü, Hünkar Camii, Saraybosna Müzesi ve Bosna Hersek Ulusal Müzesi, Saraybosna gezisi boyunca mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerden. Şehirde yer alan tüm bu önemli gezi noktaları hakkında detaylı bilgileri Saraybosna Gezilecek Yerler sayfasında bulabilirsiniz.
Milli Kütüphane (Eski Belediye Binası)
Saraybosna’dan Ne Alınır?
Saraybosna gezisinin en eğlenceli anlarından biri alışveriş. Şehirde kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birçok yöresel hediye var. Tahta oymacılığı ürünler, deri ve deri ürünleri, şarap, pamuk dokumacılığı ürünleri, halı ve seramik en başta gelen hediyeliklerden. Şehirde satılan ürünler ve alışveriş hakkında genel bilgileri Saraybosna Alışveriş Rehberi sayfasında bulabilirsiniz.
Bakır eşyalar, Saraybosna
Saraybosna’da Ne Yenir?
Her konuda olduğu gibi yeme içme konusunda da Bosna Hersek ve Türkiye’nin çok fazla ortak noktası var. Yurt dışında yeme içme konusunda sıkıntı yaşayanlar Saraybosna gezisi boyunca kendilerini adeta Türkiye’de gibi hissedeceklerdir. Cevapi adındaki köfte, ünlü Boşnak Köftesi, en ünlü yöresel yemeklerden olan Pita şehir ve ülke kültüründe öneme sahip başlıca yemekler. Saraybosna gezisi boyunca yeme içme konusunda ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri Saraybosna Yemek Rehberi sayfasında bulabilirsiniz.
Boşnak Böreği
Saraybosna Otel Rezervasyonu
Eğer Saraybosna gezinizi kendiniz organize ediyorsanız otel rezervasyonu dikkate almanız gereken konulardan biri. Saraybosna konaklama açısından sorunsuz bir kent. Şehrin en hareketli noktası olan Başçarşı çevresinde birçok otel yer alıyor. Üstelik otel fiyatları Avrupa ülkelerine göre çok daha makul seviyede. Tabi her gezide olduğu gibi Saraybosna gezisinde de erken rezervasyon kuralına dikkat ederseniz konaklama masrafını minimuma indirebilirsiniz. Otel rezervasyonu yapabileceğiniz bir çok site olsa da bizim tavsiyemiz Booking.com. Booking.com dünyanın en güvenilir rezervasyon sitelerinden biri. Rezervasyon ücreti ödemeden, seçeceğiniz otele bağlı olarak ücretsiz rezervasyon iptal seçeneğinizin olduğu, hatta konaklama ücretini otele vardığınızda ödeyebileceğiniz bir site.
Hotel Colors Inn Sarajevo, Residence Inn by Marriott Sarajevo, Hotel President Sarajevo, Hotel Europe ve Hotel Boutique 36 Saraybosna’da konaklama yapabileceğiniz en güzel tesislerden bazıları. Saraybosna’da konaklama konusunda tüm bilgileri Saraybosna’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.